Конвертиране на HD DVD в Blu-rayПобедителят в надпреварата между HD DVD и Blu-ray вече е известен. Ако все пак имате филми съхранени на HD DVD дискове е добре да ги конвертирате към Blu-ray, защото в бъдеще всички плеъри ще поддържат само последния формат.

Какво е необходимо

  • Компютър с Windows и бърз процесор.
  • HD-DVD четец
  • Blu-ray записващо устройство
  • 30GB свободно място на хард диска
  • Връзка към, за да свалите нужния за целта софтуер

Стъпка 1: Рипване

В тази първа стъпка сваляме оригиналния HD DVD филм на компютъра. Разкодираме го и привеждаме в подходящ формат за конвертирането.

Намерете си Slysoft AnyDVD HD, който ще свали и декриптира диска. Безплатна алтернатива, е програмата DVDFab HD Decrypter.

Когато сте рипнали диска ще получите няколко файла в .EVO формат.


Стъпка 2: Кодиране в
Blu-ray формат

Ако желаете само да запазите резервно копие на хард диска си с HD DVD файловете имайте предвид, че винаги ще има софтуер който да възпроизвежда HD DVD, просто HD DVD плеърите ще изчезнат. Но тук ще научите как да конвертирате тези файлове във формат, подходящ за четене от който и да е Blu-ray плеър.

Ще ви бъдат нужни следните програми:

1. EVOdemux за копираните файлове и избор само на нещата, които искате да запазите и конвертирате в Blu-ray формат.

2. H264Info или vc1conv – точно кое от двете зависи от това в какъв формат е рипнат HD DVD филма ви - h.264 или VC1.

3. eac3to за компресиране на звука – обикновено е нужна ако искате да съберете филма на по-евтините 25GB-ови Blu-ray дискове.

4. tsMuxeR и TsRemux да подготвите видео файловете за записване.


Стъпка 3: Записване

Най-накрая можете да запишете Blu-ray файловете на диск. Безплатния начин е чрез програмата IMGBurn 2.4, но и Nero 8 би ви свършил перфектна работа. При работа с Nero 7 и 8 е добре да разполагате с добавката за запис на дискове Blu-ray / HD DVD Video Plug-in.

Ще имате нужда и от Blu-ray записващо устройство разбира се. Добър избор е моделът BWU100A на Sony, на цена около $430. А по-евтиният вариант е чрез 360 доларовият LH-2B1S на Lite-On.


Алтернативни методи

Разбира се че има и алтернативи - можете да използвате за вход HD DVD плеъра на Xbox 360. Инсталирате софтуер за записване от входа на видеокартата, закачате за него Xbox 360, пускате филма на плеъра, а на компютъра записващата програма.


Идеи и съвети

Точно като DVD-тата комерсиално записаните HD DVD филми имат повече свободно пространство от домашните. Когато кодирате за Blu-ray диск уверете се, че размерът на файловете ще се побере на диска за записване. Например за 25GB-овите Blu-ray дискове, трябва да сте сигурни, че файловете ще са не повече от 23GB.

Разбира се помислете за закупуването на филма, който искате да конвертирате направо на Blu-ray, все пак една празна Blu-ray подложка за еднократно записване е между $15 и $25.

Вижте още:

Копиране на DRM защитени DVD дискове
Как да гледаме HDTV на домашния компютър

0 коментара:

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Безплатна синхронизация на снимки, видео и файлове за Android - iPhone - iPad - Windows PC - Mac - Linux. До 20 GB дисково пространство + 250 MB бонус. Научете повече.

Популярни публикации