Самоучител по машинописВсе още много хора изпитват трудности при въвеждане на текст и не използват десетопръстната система. Сайтове като Keybr, TypeSpeed и QuickType предоставя напълно безплатни уеб базирани самоучители за подобряване скоростта на писане. Keybr измерва направените грешки при въвеждане на текст, средната скорост (wpm - words per minute) и създава графика с вашия прогрес. TypeSpeed изисква регистрация чрез имейл, но съдържа много упражнения и техники за усвояване на десетопръстната система. Докато първите два сайта имат за цел подобряване скоростта на въвеждане на текст на латиница QuickType е българска програма, която в пет урока ще оптимизира скоростта на писана на българска фонетична клавиатура.
5 коментара:

така и не можах да схвана смисъла на десетопръстната система за някой,който вече пише с приемлива бързина по обичайния начин. така де, не всички сме машинописки...

Анонимен каза...
февруари 26, 2008 4:32 сл.об.  

Доста време обмислях дали заглавието да е машинопис или бързопис, защото първото, както ти отбелязваш е обвързано с вид професия, а второто е по-скоро писане на ръка.

Във всеки случай аз самия владея десетопръстната система и не съжалявам за отделеното време, защото в последствие съм спестил в пъти повече.

Анонимен каза...
февруари 26, 2008 5:47 сл.об.  

може би, ако в началото още си се научил да пишеш по този начин. на мен обаче ми се струва, че в момента пиша достатъчно бързо, за да има някакво значение, че не ползвам десетопръстната система.

Така или иначе, ако човек не е машинописка (което в днешно време е леко отживяла професия май), писането на някакъв текст предполага някакво интелектуално творчество - т.е. докато пишеш нещо се налага да го измисляш в момента, а не знам много толкова талантливи хора, които могат да мислят със 100 думи в минута :)

Анонимен каза...
февруари 26, 2008 6:45 сл.об.  

Направо не мога да повярвам! QuickType или българското й име "Бързопис" е моя програма-самоучител, която в 12 клас правех на Flash MX за олимпиадата по Информационни Технологии :) Качих на сайт, защото тогава така можех да я покажа на повече приятели да си кажат мнението. Просто бях забравил за нея.

Това, което съм качил е само основната част от програмата, която включва обучение, игри и набор на текст с коригиране на грешките.

Искам също да кажа, че програмата ми отне 3 месеца безсънни нощи и грубо най-малко 6 часа работа на ден, защото използвах програми за писане на английски и учебници по машинопис за печатане на БДС за да компилирам нещо средно за фонетиката.

Стигнах до последния кръг на олимпиадата в София с почти максимален брой точки, но там ме дисквалифицираха, защото тогава още фонетиката не беше стандарт по смисъла на БДС. Сега вече има такъв стандарт но на другата, новата фонетика (като във Вистата фонетиката).

Направо ме трогна като я препоръчваш :) Ще трябва да пооправя малко страничката, защото в момента си е само един гол флаш на нея без нужните обяснения :)

GaN каза...
февруари 27, 2008 3:24 сл.об.  

Няма фонетичен стандарт, има само лъжи по въпроса. Имаше опит за въвеждането на такъв и гръмки фрази как е приет.

Анонимен каза...
октомври 16, 2009 4:52 сл.об.  

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Безплатна синхронизация на снимки, видео и файлове за Android - iPhone - iPad - Windows PC - Mac - Linux. До 20 GB дисково пространство + 250 MB бонус. Научете повече.

Популярни публикации