Vodafone Live на живо

Преки впечатления от мобилния портал
Сигурно е много трудно да работиш на пазар, където масово името на компанията ти се асоциира с монопол, мръсното минало на бившите ти постсъветски собственици и високи сметки за мобилен телефон.

Вероятно поради тази причина мнозина гледат скептично на новото начинание на "Мобилтел", наречена Vodafone Live. Появата на Live е практически първата реална крачка от страна на най-големия мобилен оператор в България към въвеждането на мобилни услуги от трето поколение (с ръка на сърцето - колко от вас използват "първата 3G услуга" за видеоразговори?). Проверихме лично дали Live работи добре. Работи вдъхновяващо със спиращи дъха технически проблеми, когато става дума за детайлите.

Съдържанието е цар

Vodafone Live представлява портал за достъп до различно по вид мобилно съдържание. С Live можете да гледате телевизия, да четете новини, да слушате музика, да сваляте мелодии за мобилния си телефон, да початите с приятели или да си купите Java игри. За да използвате Live, не е задължително да притежавате специален телефонен апарат - достатъчно е да сте абонат на "Мобилтел" и да имате активирана услуга за трансфер на данни през GPRS. Операторът продава и брендирани с Vodafone Live апарати, чието най-голямо предимство е наличието на допълнително подменю в софтуера на апарата, както и допълнителен бутон за директен достъп до портала. За целите на теста разполагахме с модела Sony Ericsson V630i.
Съдържанието в портала не е безплатно. Достъпът до Live струва 3.90 лева на месец. В тази цена е включен достъпът до информационното съдържание в Live - новини, спорт, прогноза за времето, програма на кината, хороскопи и т.н. В цената е включено и гледането на телевизия на три програми в пакет - Fashion TV, Big Brother 3 (целодневното излъчване на шоуто) и Chilli TV. Всичкият трафик, генериран в рамките на портала, е безплатен. За да гледате телевизия обаче, трябва да разполагате с 3G апарат. В сайта на www.mobiltel.bg в секцията Vodafone Live с малки буквички операторът е уточнил това задължително изискване.

Мобилна телевизия!

При споменаването на Vodafone Live възможността за гледане на телевизия предизвикваше най-голям ентусиазъм у всички, които разглеждаха съдържанието на портала. След като сте избрали какво ви се гледа, започва радостното чакане, докато мрежата на мобилния оператор обработва заявката ви. Резултатът е вдъхновяващ - наистина гледате телевизия, докато ходите наляво и надясно. Вдъхновението ви свършва обаче рязко. Поради технически причини сигналът понякога накъсва и размазва. В различните части на деня и в зависимост от натовареността в мрежата на оператора тези накъсвания са по-чести или по-редки. В този смисъл телевизия се гледа най-добре сут­рин, но е по-добре да помислите два пъти дали искате да гледате обедните новини. По време на теста поради неясни причини се губеше често и покритието на 3G сигнал.
Освен "безплатната" част от услуги в портала Vodafone Live ще откриете и огромно разнообразие от платени такива. В частта с телевизиите например бихте могли да изберете и програмата на още четири канала - "Планета ТВ" и трите национални телевизии. Единствено програмата на "Планета ТВ" е достъпна в същия вид, в който можете да я гледате и пред телевизора. Националните телевизии не предоставят цялата си програма, а само информационните си емисии за спорт, новини и времето. Това е така поради неизяснен статут с авторските права на съдържанието на телевизионната програма (може ли Генчо да гледа сапунен сериал по телевизията и през мобилния си телефон, след като са платени само авторските права за излъчването му по телевизора). Удоволствието ще ви струва 0.99 лева, ако решите да гледате новините само един ден, или 2.90 лева, ако смятате да се наслаждавате на фолкдиви по "Планета" цял месец. Можете да купите достъп до всички телевизии в пакетна цена от 9.90 лева. Все още само на скрийншот в сайта на оператора остава мобилният достъп до програмата на CNN, Eurosport, MTV, Cartoon Network или Discovery Channel.

Моbile DJ

При достъпа си до Vodafone Live ще можете да плащате допълнителни пари и за традиционно съдържание като wallpaper-и, картинки или мелодии за апарата. Внимание заслужава възможността за даунлоуд на музика. Получавате достъп до библиотека с разнообразни по стил песни, които можете да свалите на телефона си. Те са във формат AAC, а цената на едно парче е между 2.40 лева и 3.60 лева. След като ги свалите (те са големи по един-два мегабайта), ще можете да ги слушате като обикновени mp3-ки. Голямата разлика идва в момента, в който решите да ги копирате на компютъра си или да ги пратите през Bluetooth на приятел. Това е практически невъзможно, като ограничението е наложено от съображения за защита на авторските права.
Общите впечатления от Vodafone Live са по-скоро позитивни. Достъпът до телевизионен сигнал, новини и музика по всяко време и навсякъде е ентусиазиращ. Притеснение пораждат единствено цените на достъпа до съдържанието (принципно високи), както и качеството на връзката. Срещу 3.90 лева на месец накъсвания в телевизионната картина дори и веднъж месечно са недопустими.
capital.bg
0 коментара:

Публикуване на коментар

Публикуване на коментар

Безплатна синхронизация на снимки, видео и файлове за Android - iPhone - iPad - Windows PC - Mac - Linux. До 20 GB дисково пространство + 250 MB бонус. Научете повече.

Популярни публикации